Abilitile de autonomie sunt necesare pentru activitatile de zi cu zi si pentru imbunatatirea calitatii vietii. Pentru cei cu probleme neuro-psihice exersarea zilnica a acestor abilitati face parte din rutina unui terapeut. Daca un om oarecare se ridica in picioare, se spala, se imbraca sau inchide usa instinctiv, pentru copiii cu autism aceste abilitati nu sunt innascute.

Este important sa dezvoltam aceste abilitati pentru a intari independenta celor cu autism. Ingrijirea si igiena persoanala sunt principalele obiective ale abilitatilor de autonomie. Pentru a fi capabili sa se imbrace, sa se schimbe sau se se spele singuri, ei trebuie sa inteleaga principiile de baza si sa invete fiecare etapa a unei astfel de activitati. Pentru a fi independent, copilul are nevoie si de abilitati precum cele de comunicare, relationare, socializare, luare a deciziilor, siguranta personala sau abilitati vocationale.

Autismul se manifesta diferit la fiecare persoana. Doua persoane nu vor fi afectate de autism in acelasi mod. Stiind acest lucru, va trebui sa tratam fiecare pacient individual atunci cand vorbim despre invatarea si exersarea abilitatilor de autonomie, astfel incat fiecare copil sa atinga potentialul maxim.

In invatarea abilitatilor de autonomie terapeutii si parintii trebuie sa abordeze mai multe dimensiuni: comportamentul de adaptare, problemele emotionale, problemele de comportament, problemele cognitive, probleme senzorial-motorii, de socializare, discurs sau limbaj. Este imperios necesar ca atunci cand facem exercitii pentru dezvoltarea abilitatilor susamintite sa tinem cont de toate aceste domenii intrucat obiectivul este de a-l ajuta pe copil sa le puna in practica in viata de zi cu zi.

Este esential sa incepem procesul de invatare al abilitatilor de autonomie de la o varsta cat mai frageda a copilului, in jur de doi sau trei ani, dar acest lucru este destul de greu de realizat pentru parinti intrucat autismul nu este descoperit intotdeauna foarte devreme. Indiferent de varsta, nu este niciodata prea tarziu sa incepem predarea acestor abilitati, la fel si in cazul copiilor si a adultilor care pot invata la orice varsta.

Scopul ivatarii abilitatior de autonomie este sa ii ajutam pe copii sa aiba succes pe termen lung si sa se poata integra mai usor in grup si in societate. Abilitatile de adaptare, cum ar fi imbracatul, mancatul sau spalatul sunt adesea cel mai usor de invatat, dar in demersul invatarii terapeutii si parintii trebuie sa se bazeze pe abilitati pe care copiii deja le detin. Spre exemplu, daca el stie deja cum sa isi ia sosetele, noi incepem invatarea din acel punct. Odata ce a stapanit foarte bine aceasta abilitate si dupa ce l-am recompensat pentru asta, putem merge mai departe si sa adaugam noi sarcini pana cand copilul poate sa se imbrace singur fara a avea nevoie de ajutor.

Cu ajutorul acestor abilitati nu putem spune ca vindecam complet autismul, dar putem sa minimizam, pe cat posibil, impactul acestuia. Evident, sunt intotdeauna zone unde vom gasi puncte pozitive, cel mai important este sa gasim metodele si terapia care da cele mai bune rezultate pentru fiecare copil.

***

Functional independence skills are necessary for daily living and establishing quality of life. For ‘neuro-typical’ individuals, we exercise functional independence every day without thinking much about it. We get ourselves up, bathed, dressed, fed and out the door instinctually. For children with autism, however, these functional skills are often not always innate.

More information on the link below

Finding the Right Therapy to Help Foster Independence With Special Needs

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.