Parintii sunt de obicei primii care observa ca cei mici sufera de autism, au o problema de comportament sau o deficienta de invatare si fac tot ce le sta in putinta pentru a-si ajuta copiii sa depaseasca toate aceste probleme. Terapia ABA este o metoda extraordinara care poate ajuta copiii chiar de la o varsta frageda sa-si atinga intregul potential in viata de zi cu zi.

Ce este terapia ABA?

Analiza comportamentului aplicat (ABA) este un tip de terapie bazat pe principiile invatarii recompensarii pozitive si promptului (ajutorul minim dar suficient oferit copilului pentru a indeplini o sarcina) care il ajuta pe copil sa-si imbunatateasca comportamentul si abilitatile in mai multe aspecte ale vietii.

Printre aceste aspecte se numara comunicare, relationare, jocuri, abilitati sociale sau respectarea regulilor. De asemenea, acest tip de terapie ii invata pe parinti sa foloseasca diferite tehnici care ii ajuta sa isi imbunatateasca interactiunea cu proprii copii, cat si comportamentul acestora de acasa si din public.

Cum sa va pregatiti copilul pentru terapia ABA?

Orice activitate noua sau schimbare a unei rutine presupune o rezistenta sau o respingere din partea copilului. Sunt insa cateva modalitati prin care puteti facilita adaptarea copilului privind sedintele de terapie, cum ar fi o poveste despre noua activitate in care va fi implicat, participarea in sedintele de terapie, discutii cu terapeutul sau anumite cumparaturi (snacks-uri sau sucuri ) pe care i le puteti da copilului in timpul terapiei.

Incepeti cu o poveste. Toti copiii adora povestile, acestea ajutandu-l sa-si faca o idee despre noua ipostaza in care se va afla. Ii puteti spune ca in cadrul sedintelor de terapie poate intalni oameni noi, sau ca va fi implicat in activitati distractive, astflel el/ea va sti la ce sa se astepte, iar schimbarea nu va fi una brusca.

Odata ce ati facut cunostinta cu terapeutul copilului dumneavoastra, cel mai indicat ar fi sa discutati mai multe cu el, oferindu-i mai multe amanunte despre copil. Spuneti-i terapeutului ce fel de copil aveti, daca este galagios si agitat, sau linistit si calm, ce fel de activitati sau jucarii ii plac copilului, astfel terapeutul se va asigura ca ii va oferi copilului jucariile si activitatile care ii plac cel mai mult pentru a-l face sa-si atinga scopul.

Asigurati-va ca cel mic solicita sa mearga la baie la baie. Daca nu are aceasta deprindere, este indicat sa-i aduceti terapeutului mai multe schimburi sau obiecte de igiena in eventualitatea in care se intampla vreun incident.

Daca cel mic are vreo jucarie sau vreun obiect preferat ar fi bine sa le luati la terapie. Copilul poate arata acea jucarie terapeutului, iar acesta poate sa o foloseasca intr-un fel in cadrul sedintelor de terapie.

Majoritatea terapiilor ABA sunt foarte active, asa ca asigurati-va ca terapeutul are la cabinet diverse snaks-uri sau sucuri pentru clienti, iar daca are, asigurati-va ca cel mic le poate manca. Daca nu le poate manca, atunci aduceti propria mancare sau bautura pentru ca unele sedinte pot dura mai multe ore, in functie de planul individual al copilului.

Parintii trebuie sa fie foarte activi si prezenti in viata copilului pentru a-l ajuta sa isi atinga scopul. Atat timp cat fac asta, copilul va avea sansa sa invete mai multe lucruri sau deprinderi de la parinti. De asemenea, ar fi benefic pentru copil daca asistati la cateva sedinte de terapie.

Cu alte cuvinte, in cazul in care copilul dumneavoastra are vreo problema de acest gen si nu stiti ce metoda ar putea ajuta, ar trebui sa va ganditi serios la beneficiile pe care le are terapia ABA pentru copiii din spectrul autist si la progresele pe care le pot face acestia in urma sedintelor de terapie.

***

As parents, we are usually the first to discover if our child has autism, a behavioral problem, or a learning disability. We do our very best to help our child overcome whatever he/she is going through but sometimes we just need help. Applied Behavior Analysis (ABA) therapy is a great resource that could help kids starting at a very young age reach his/her full potential in life. It could be the help we need to get our child through what he/she is going through.

More information on the link below

5 Great Tips for First Time ABA Therapy

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.