A fi parintele unui copil cu autism inseamna a duce o lupta permanenta cu tot ceea ce inseamna tratament, terapie, stari de anxietate, confuzie, incertitudine sau respingere sociala. In articolul de fata vom discuta despre impedimentele pe care le intalnesc parintii acestor copii, dar si despre modul in care acestia impreuna cu terapeutii pot sa ii ajute pe cei cu autism in demersul lor spre o viata mai buna.

Acceptarea

A accepta ca cel mic are autism poate fi destul de greu, iar procesul de acceptare incepe de acasa. Chiar daca e mai usor de zis, decat de facut, cu cat diagnosticul este acceptat mai repede , cu atat mai bine. Cateodata parintii evita discutia sau ofera raspunsuri vagi cand sunt intrebati despre intarzierile copilului. Acestia nu vad utilitatea care este rostul sa anunti ca cel mic sufera de autism. Din contra, parintii trebuie sa vorbeasca cu cei din jur despre acest subiect, acesta fiind cel mai bun mod de a creste constientizarea si acceptarea copilului.

Daca parintele nu este capabil sa vorbeasca despre conditia copilului sau, atunci este inutil sa spere ca cei din jur il vor accepta si il vor intelege. Atitudinea parintilor poate conduce la efecte pozitive, in sensul ca ceilalti se vor uita la copil dintr-o lumina pozitiva, acceptandu-l asa cum este si nu sa il evite. Bineinteles, inceputul este cel mai greu. Intotdeauna vor fi persoane care nu vor intelege starile copilului, dar odata ce stiu despre deficientele sale, vor privi situatia dintr-o alta perspectiva.

Fixatii privind dezvoltarea

Vazand copiii altora ca fac din ce in ce mai multe progrese poate fi complesitor. Sa insistati ca un copil cu nevoie speciale sa citeasca diferite carti sau sa vizioneze programe specifice varstei va conduce ireversibil la accentuarea starii de anxietate, traume sau o stima de sine scazuta. Este mai important sa gasiti o legatura intre lururile care il fac fericit pe copilul dumneavoastra si trebuie sa asteptati ca acesta sa utilizeze acele lucruri. Este importat sa nu incercati sa ii impuneti copilului standarte sociale, regula de aur fiind ca el va realiza diferite actiuni atunci cand este pregatit.

Excesele de furie (tantrum)

Autismul este adesea caracterizat de schimbari comportamentale si crize nervoase. Uneori, tindem sa le ignoram, alteori credem ca daca nu acordam atentie unui comportament il descurajam sau il eliminam. Trebuie sa facem ceva si sa prevenim starile de criza, o varianta fiind sa urmarim anumiti indicatori care provoaca starea de tensiune.

In ceea ce priveste tantrum-ul acesta are un motiv specific pentru care apare. De exemplu, pot fi cateva momente in timpul anului cand se manifesta aceste crize, cum ar fi rostogolitul pe podea, plansete, iritabilitate, lovituri in cap sau scastinul dintilor. E bine sa identificam ce a declansat acest comportament si sa incercam sa-l prevenim.

Sa ne gandim ca un copil este in lumea sa

Auzim frecvent sintagma „este in lumea lui”, dar este complet neadevarat. Daca uneori copilul ni se pare izolat sau indiferent, de fapt am putea sa ne inselam pentru ca de multe ori observa sau absoarbe informatii. Daca este mai tacut, asta inseamna ca poate este in zona sa de comfort si incearca sa invete sau sa proceseze lucruri noi si sa se adapteze la mediu.

Sa ne asteptam ca toti cei din jur vor intelege

E bine sa intalegem si sa ne bucuram de tot ce face copiul. Parintii isi cunosc cel mai bine copiii si stiu cum sa ii ajute. Nu toti pot intelege copilul asa cum o fac parintii. Nici nu ar trebui ca parintii sa se astepte ca toti sa le inteleaga copiii atat timp cat nu petrec niciun moment cu acestia. Nu este lupta lor, ci a parintilor si a terapeutilor. Cei care sunt implicati in acest proces trebuie sa aiba convingerea ca fac o treaba minunata, intru ajutorul copilului. Munca este grea, procesul este continuu, dar telul parintilor si al terapeutilor este invatarea si evolutia copilului.

***

Being the parent of a child with autism means having a permanent fight with everything that means treatment, therapy, anxiety, confusion, uncertainty or social rejection. In this article we will discuss about the obstacles they encounter, but also in which way therapists and parents can help those with autism in their quest for a better live.

More information on the link below

Simple Ways Parents and Professionals Can Help Children With ASD

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.