Care sunt cele mai bune jucarii pentru copiii cu autism? Copiii difera unii de ceilalti, la fel si nevoile lor. O trambulina sau un spatiu de interior cu multe bile, ar putea fi doua alternative pentru ca cei mici sa isi consume energia. Pentru cei cu probleme senzoriale, sunt indicate bilele antistres, iar cei cu afectiuni vizuale se orienteaza spre obiecte luminoase. De asemenea, puzzle-urile si jocurile de LEGO sunt alternative foarte indicate pentru cei cu autism.

Sfaturi privind alegerea jucariilor pentru cei cu autism

Cand alegeti jucariile pentru cei mici, nu trebuie sa luati in considerare doar preferintele si interesele acestora, ci sa tineti cont de varsta copilului, de stadiul sau de dezvoltare si de abilitatile acestuia. Jucariile care presupun o activitate fizica sunt o alegere excelenta pentru cei care au foarte multa energie sau pentru cei care au dificultati in a-si consuma energia intr-un mod constructiv. Jucariile educative ii pot ajuta pe cei cu autism in dezvoltarea abilitatilor academice sau in atingerea obiectivelor terapeutice.

Jucarii pentru activitati fizice

Pentru un copil cu autism, activitatea fizica il poate ajuta sa isi imbunatateasca coordonarea mana-ochi , sa isi creeze obiceiuri constructive privind deplasarea sau sa isi consume energia intr-un mod constructiv. Trambulinele, in special cele de interior, reprezinta o varianta buna. Pentru cei care au probleme cu echilibru sau trebuie sa lucreze la abilitatile motorii, o trambulina este binevenita, mai ales ca poate fi usor depozitata intr-un living sau transportata.

Gropile cu bile au si ele imporntanta lor. Unii specialisti din domeniu sunt de parere ca acestea au avantajul ca ajuta terapeutii sa imbine mai multe tipuri de terapie. Culorile deschise si senzatiile experimentate de cei care se joaca cu acele bile au un impact favorabil atat asupra copiilor, cat si asupra adolescentilor. Bilele maseaza intregul corp, dau o senzatie de relaxare si scad tensiunea la nivel mental.

Jucari pentru activitati educative

Copiii care au interese specifice ar putea indragi jucarii precum un tren, papusi, dinozauri sau carti. Jocuri de tipul „Tie Me” (Leaga-ma) este un bun exemplu de jucarie educativa care poate sustine terapia ocupationala. Prin intermediul acestui joc copilul invata sa isi lege sireturile sau cum sa faca diferite noduri.

LEGO sunt fara discutie unele ditre cele mai populare jucarii pentru toti copiii, nu doar pentru cei cu autism. LEGO ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii, a celor cognitive, a celor vizuale sau senzoriale, facand parte din recuzita oricarui terapeut.

Jucariile senzoriale si rolul lor pentru cei cu autism

Jucariile senzoriale sunt recomandate adesea de catre terapeutii ocupationali, fiind foarte importante in diversificarea sedintelor de terapie. Aceste jucarii au mai multe forme sau marimi, cum ar fi jucarii de mestecat, inele sau jucarii care se invart, avand rolul de a-i face pe copii sa-si largeasca orizontul cunosterii in ceea ce priveste anumite simturi, gusturi, texturi sau mirosuri.

Jucarii vizuale pentru cei cu autism

Copiii cu autism sunt adesea atrasi de jucariile care atrag vizual, cum ar fi lampile sau bilele iluminate. Aceste jucarii le ofera copiilor posibilitatea de a-si dezvolta simtul vazului, care uneori poate fi afectat. Urmarirea vizuala este importanta in dezvoltarea citutului, scrisului de mana si a abilitatilor de coordonare.

Cronometrele lichide sunt opțiuni minunate pentru a te juca în timpul orelor de curs, al plimbarilor cu mașina sau in momentele de anxietate accentuată. Cronometrele lichide vin într-o varietate de forme și culori, inclusiv versiuni inedite cu personaje preferate. Bilele luminoase sunt o opțiune excelenta pentru copiii care lucreaza la imbunatatirea coordonarii maini-ochi sau carora le place sa fie mai activi. Bilele luminoase se aprind atunci cand iau contact cu o suprafata dura si pot veni intr-o gama larga de texturi.

***

What are the best autism toys for children? Children are so different from one another and so are their needs. Does your child like physical activity? An indoor ball pit or trampoline might help your child with autism expend some energy. What about sensory issues? Many kids benefit from soothing toys such as stress balls and fidgets. Visually-oriented children are often drawn to motion lamps and liquid timers. LEGO blocks and educational puzzles are popular with autistic children.

More information on the link below

Autism Toys for Children: Ultimate Guide for Choosing the Best Gift for Your Child With Autism

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.