Este binecunoscut faptul ca multi copii din spectrul autist au probleme de comportament, probleme senzoriale sau socio-emotionale. In plus, acestia intampina dificultati si in ceea ce priveste abilitatile motorii.

Copiii cu autism ar putea avea abilitati motorii timpurii, cum ar fi statul in picioare, mersul in picioare sau mersul de-a busilea, dar calitatea miscarii lor ar putea fi imatura sau stereotipa in comparatie cu ceilalti copii. Aceste abilitati motorii timpurii ar putea reprezenta o baza destul de solida pentru dezvoltarea abilitatilor motorii de mai tarziu, care necesita un control mai sofisticat si rafinat al miscarii.

Astfel, copiii cu autism ar putea avea probleme sa stapaneasca un nivel mai ridicat al miscarilor motorii, cum ar fi abilitati de manuire a mingii, mersul pe bicicleta, sau sariturile. Aceste abilitati impacteaza participarea copiilor in activitatile de grup, ceea ce va afecta ulterior dezvoltarea generala a acestora.

Iata cateva semne care pot indica faptul ca cei cu autism au probleme de motricitate: dificultati in arunarea, prinderea si driblarea mingii, o postura deficitara, incapacitatea de a deprinde noi abilitati fizice, caderi bruste si dese, incapacitatea de a sta pe scaun fara a se agita, dificultati in ceea ce priveste jocurile in aer liber impreuna cu ceilalti copii sau mersul pe calcaie.

In continuare voi prezenta o serie de probleme motorii, senzoriale si musculo-scheletice care pot sta la baza dificultatilor motorii cu care se confrunta un copil cu autism:
• Tonus muscular scazut – copiii cu autism au adesea un tonus muscular scazut, ceea ce inseamna ca trebuie sa foloseasca mai multa forta si energie pentru a se deplasa;
• Dificultati in coordonarea miscarii – acest lucru afecteaza capacitatea copilului de a optimiza si executa miscarea, ceea ce conduce adesea la stangacii, caderi frecvente, echilibru si coordonare scazute.
• Rezistenta scazuta a muschilor trunchiului – ca urmare a tonusului muscular scazut si a dificultarilor de coordonare motorie, copiii cu autism au probleme in a-si incorda muschii trunchiului, avand o slaba rezistenta care ii impiedica sa angajeze acesti muschi in activitatile functionale;
• Postura deficiatara – aceasta problema apare adesea ca rezultat al unui tonus muscular scazut sau din cauza rezistentei scazute a muschilor trunchiului, ceea ce conduce la incapacitatea copilului de a dobandi si stapani abilitati care tin de motricitatea fina, in plus aceste probleme au si repercusiuni negative privind participarea si atentia lor la scoala;
• Musculatura incordata – aceasta problema apare ca urmare a posturii deficiatare si a lipsei exercitiilor adecvate;
• Intarzieri in dezvoltarea abilitatilor de mentinere a echilibrului – aici ne referim la reactiile automate pe care ar trebui sa le aiba copilul pentru a sta in pozitie dreapta sau de a-si mentine echilibrul atunci cand se dezechilibreaza.

Un chinetoterapeut  va evalua motricitatea generala a copilului, va identifica dificultatile de baza si va veni cu un plan de interventie care sa duca la imbunatatirea sau rezolvarea acestor dificultati. Strategiile care pot fi utilizate ca parte a unui plan de interventie chinetoterapeutica includ:
• Exercitii sau activitati specifice petru intarirea musculaturii, imbunatatirea posturii, cresterea rezistentei si imbunatatirea echilibrului;
• Strategii senzoriale care imbunatatesc constientizarea copilului cu privire la pozitia si miscarile corpului sau;
• Recomandari si sprijin pentru a participa la programe de educatie fizica tinute in comunitate/grup care sa sustina si sa dezvolte abilitatile fizice si rezistenta copiilor (sarituri, pasarea si prinderea mingii, rostogoliri, etc)

Chinetoterapia poate fi un element cheie in tratarea dificultatilor motorii pentru copiii cu autism. Daca sunteti ingrijorati cu privire la dezvoltarea motricitatii copilului dumneavoastra , sau aveti un copil cu care lucrati si credeti ca ar putea sa beneficieze de pe urma serviciilor de chinetoterapie, puteti contacta Asociatia CIRA cu sediul in strada Doamna Ghica, Sector 2, Bucuresti. (link aici: https://ciratherapy.com/)

***

Children with ASD may achieve early gross motor milestones such as sitting, crawling and independent walking within the expected timeframes, but the quality of their movements may be immature or stereotypical when compared with their peers.  These early motor skills provide the foundations for the development of later motor skills which require more refined and sophisticated movement control.  As a result, children with ASD may struggle to master higher level motor skills such as ball skills, skipping, riding a bike, balancing and hopping.  These skills impact the child’s overall participatiotin peer and community activities, which subsequently will affect their overall development.

More information in the link below:

The Role of Physiotherapy for Children with Autism

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.