Copiii cu autism pot avea un comportament agresiv atat cu ei insisi, cat si cu cei din jur. Exista o multitudine de strategii pe care parintii si terapetutii le pot folosi pentru a preveni si gestiona comportamentul autovatamator si agresiv al copiilor.

Comportamentul agresiv si autovatamtor al copiilor cu autism

Copiii cu autism nu seamana neaparat intre ei. Acestia isi pot exprima teama, frica, anxietatea sau frustrarea in mod diferit. Ei isi exprima aceste trairi, avand un comportament agreiv fata de ceilalti copii. Uneori, sunt agresivi fata de ei insisi, ceea ce poarta denumirea de comportament autovatamator. Astfel, ei pot lovi, arunca obiecte sau autorani pentru ca:
• au probleme sa inteleaga ce se intampla in jurul lor – spre exemplu, ceea ce le spun sau comunica nonverbal cei din jurul lor;
• nu pot cominica propriile dorinte si necesitati – nu pot cominica, spre exemplu, ca nu doresc sa faca o activitate sau ca doresc un anumit obiect;
• sunt foarte tensionati si anxiosi;
• au o sensibilitate senzoziala, cum ar fi hipersensibilitate la sunete sau nevoia de stimulare;
• doreste sa se sustraga de la situatiile sau activitatile stresante.

Intelegerea comportamentului agresiv al copiilor cu autism

Intelegand cauzele comportamentelor autovatamator si agresiv va poate ajuta sa schimbati sau sa reduceti acest comportament. Puteti face acest lucru, uitandu-va la comportamentul agresiv dupa urmatoarea schema: antecedente, comportament si consecinte.
• Antecedente: acestea sunt „declansatoare” pentru comportamentul autovatamator sau agresiv;
• Comportament: acesta este modul in care copilul reactioneaza la „declansatoare”;
• Consecinte sau recompense: atunci cand copilul inceteaza sa fie agresiv, este recompensat prin a fi lasat sa intreprinda activitatea favorita.

Abilitatea de a intelege modul de comunicare al copilului dumneavoastra poate reprezenta un pas cheie in aflarea cauzelor comportamentului agresiv. Cand copilul nu isi poate exprima sentimentele sau nu poate sa ceara tot ce are nevoie ar putea avea un mod agresiv de a comunica ceea ce doreste. Ar putea fi de ajutor sa va intrebati: „Incearca sa imi spuna ceva?”. Spre exemplu, daca nu doreste fulgi de porumb si nu poate sa va comunice verbal acest lucru, s-ar putea sa va loveasca, dorind sa va transmita ca nu doreste fulgi de porumb.

Gestionarea crizelor agresive

Probabil ca nu veti putea controla fiecare criza a copilului cu autism, dar puteti sa gestionati comportamentul agresiv. Iata cateva sfaturi:
Primul si cel mai important lucru este sa ramaneti calmi. Majoritatea crizelor sau a tantrumului se intampla pentru ca cel mic are anumite sentimente sau trairi pe care nu le poate exprima. Gestionandu-va propriile trairi si pastrarea calmului nu ii va transmite copilului o stare accentuata de neliniste si anxietate.

In plus, este indicat sa va limitati la fraze scurte sau chiar la cateva cuvinte – de exemplu, „Stai jos” decat „Hei, vino aici si stai jos”. Ar putea fi necesar sa mutati copilul intr-un loc sigur, departe de lucrurile care ar putea sa il raneasca (obiecte care sa se poata sparge, geamuri). Un spatiu inchis ar putea fi indicat.

Imobilizare fizica

Daca sunteti de parere ca trebuie sa folositi imobilizarea fizica atunci cand apar crizele, indicat este sa vorbiti cu un terapeut. Imobilizarea fizica este periculoasa atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copil si poate spori anxietatea acestuia, inrautatind situatia. Comportametul pozitiv este intotdeauna mai indicat decat cel fizic.

Gestionarea comportamentului autovatamator

Copilului ar putea sa i se para dificil sa treaca de la o activitate la alta. Se poate ca el sa se dea cu capul de podea atunci cand ii spuneti sa puna la loc jucariile si sa se pregateasca pentru masa. Puteti sa il avertizati cu cinci minute inainte, aratandu-i o fotografie cu cineva care se spala pe maini si sta la masa. Acest lucru va reprezenta pentru el un avertisment si ii va oferi timp sa termine ce are de facut.

Copilul dumneavoastra ar putea sa se simta frustrat si sa aiba nevoie de ajutor. De exemplu, copilul se joaca cu o papusa, ii rupe piciorul si incepe sa tipe si sa urle. Daca o ajutati sa repare piciorul papusii, se poate ca cel mic sa nu se mai loveasca singur. Urmatorul pas este sa il invatati pe copil cum sa isi exprime frustrarea intr-un alt fel- cum ar fi sa va arate o poza prin care sa va spuna ca are nevoie de ajutor.

O strategie de ajutor pe termen lung care ar putea preveni autovatamarea ar putea: evitarea situatiilor declansatoare, invatarea copilului de a-si exprima necesitatile intr-un mod mai pozitiv.

Toate aceste strategii si metode sunt greu de realizat fara ajutorul unui terapeut care sa ia toate masurile astfel incat sa previna si sa amellioreze simtomele comportamentului agresiv sau autovatamator.

***

Children with autism spectrum disorder (ASD) can behave aggressively towards themselves or other people. There are lots of strategies you can use to help prevent and manage your child’s self-injurious or aggressive behavior.

More information on the link below

Aggressive behaviour: children and teenagers with autism spectrum disorder

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.