In cartile de specialitate termenul de “autism sever” este sinonim cu autismul classic sau profund. Acest diagnostic descrie persoanele cu autism care manifesta cele mai semnificative simptome. In acest articol vom face o trecere in revista a principalelor provocari si manifestari aferente autismului sever.

Provocarile autismului sever

Autismul sever poate fi mult mai greu de gestioant decat alte tipuri de autism pentru ca persoanele care sufera de autism au teoretic aceleasi probleme precum orice persoana cu autism, doar ca la un nivel mult mai ridicat. Astfel de probleme constituie impedimente majore atat pentru cel/cea care sufera de autism, cat si pentru familie, intrucat acea persoana nu poate sa se comporte si sa reactioneze normal in anumite situatii tipice, cand se afla in colectivitate, la magazin sau la un control medical.

Pentru a fi diagnosticata cu autism, o persoana trebuie sa aiba simptome semnificative care sa ii impacteze negativ viata de zi cu zi. De obicei, persoanele cu autism intampina provocari sociale, de comunicare si senzoriale care le ingreuneaza activitatea. Dar, toate aceste probleme sunt mult mai pregnante in cazul celor care sufera de autism sever. Mai joi cateva simptome:

Dificultati de vorbire si limbaj. In timp ce toti cei care sufera de autism au dificultati in ceea ce priveste comunicarea si interactiunea cu cei din jur, persoanele cu autism sever este posibil sa fie incapabile sa vorbeasca. Uneori acestea nici nu observa ca in jurul lor sunt cativa oameni.

Disfunctionalitati senzoriale. Multe persoane din spectrul autist au probleme senzoriale (sunt foarte sensibile sau deloc sensibile la lumina, sunete puternice, atingeri, gusturi sau mirosuri). Cei cu autism sever tind sa fie extrem de sensibili, iar locurile aglomerate, lumina puternica sau sunetele puternice ii pot coplesi.

Provocari cognitive. Unele persoane cu autism au un IQ destul de ridicat. Altele au un IQ in jur de 75, ceea ce poarta denumirea de retard mental. General vorbind, persoanele cu autism au un coeficient de inteligenta destul de scazut. Cei care sufera de autism sever au invatat uneori sa comunice prin semne, sau table ortografice (cele pe care fac litere).

Comportamente repetitive. Majoritatea persoanelor cu autism au comportamente repetitive sau autostimulatoare, dau din maini sau se joaca cu degetele. Sunt cazuri in care aceste comportamente pot fi stapanite daca este necesar. Cei cu autism sever insa, manifesta aceste comportamente la un nivel mai ridicat, putand fi violenti, trantind usile sau gemand.

Manifestari fizice. Cei cu autism sever au diverse simptome fizice cum ar fi crizele de somn, epilepsies au problemele gastro-intestinale. Din cauza dificultatilor de comunicare aceste probleme fizice sunt greu de identificat sau de diagnosticat. Aceste probleme pot conduce de cele mai multe ori la comportamente agresive.

Simptomele autismului sever

Conform anumitor cercetari, manifestarile extreme ale celor cu autism sever sunt rezultatul frustrarii, suprasolicitarii senzoriale sau durerii fizice. Pentru ca cei cu autism sever nu pot comunica verbal problemele care ii apasa, ei pot avea adesea un comportament inspaimantator pentru terapeuti. Daca aceste comportamente nu pot fi gestionate, pot fi foarte periculosi. In unele cazuri, devine imposibil pentru parinti si frati sa traiasca in siguranta cu un copil care sufera de autism sever. Mai jos, cateva simptome:

Comportament autoagresiv. Printre manifestarile celor care sufera de autism sever putem mentiona autovatamarea corporala prin lovirea cu capul in diferite obiecte sau mancatul diferitelor obiecte necomestibile.

Comportamente agresive. Persoanele cu autism sever pot musca, lovi sau tranti usile. Toate aceste comportamente necesita o interventie rapida si prompta a terapeutilor sau a parintilor pentru a preveni autovatamarea.

Nu au o destinatie precisa. Cei cu autism sever obisnuiesc sa alerge fara sa aiba o destinatie anume sau vreun motiv evident. In aceste cazuti parintii trebuie sa fie precauti si sa foloseasca lacate speciale, alarme sau instrumente de identificare pentru a asigura siguranta copilului.

Tratament pentru autismul sever

Comunicare

Conform literaturii de specialitate nu exista tratamente care sa vindece autismul sever ca tulburare. Exista totusi cateva optiuni medicale si non-medicale care pot trata simptomele autismului sever. Majoritatea copiilor cu autism sever sunt nonverbali astfel ca este foarte dificil sa comunice cand au probleme de sanatate sau dureri fizice, putand exista riscul ca ei sa manieste un comportament agrsiv. O varianta ar fi sa ne folosim de cateva instrumente de comunicare cum ar fi imagini, pictograme sau table.

Sa furnizam un mediu cat mai putin stresant

Este indicat ca cei care au autism sever sa aiba un mediu cat mai linistit, sa intreprinda actiuni rutiniere, fara sunete puternice sau alimente care nu-I plac

Terapie

Terapia ABA este cea mai recomandata pentru copiii cu autism. In cadrul terapiei ABA copilul isi dezvolta limbajul, abilitatile sociale, motricitatea si abilitatile senzoriale.

***

There is no such diagnosis as “severe autism.” When the term is used, therefore, it’s really just a way of describing a person’s level of functioning and need. Severe autism is sometimes called low-functioning autism, classic autism, “Kanner’s” autism (after the person who first described autism as a unique disorder), or profound autism. Simply put, it describes those autistic people with the most significant symptoms.

More information on the link below:

Overview of Severe Autism The Symptoms and Challenges

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.