Astazi, 2 aprilie este sarbatorita Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, o zi in care trebuie sa fim cu totii solidari fata de copiii care sufera de aceasta tulburare. In anul 2019, Asociatia CIRA a organizat in Parcul Plumbuita o activitate prin care a implicat toti copiii din centru in activitati recreative si de socializare. In acest an insa, vom prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia paginii noastre de Facebook.

In anul 2008 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat ziua de 2 aprilie ca Ziua Internationala de Constientizare a Autismului din nevoia de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu autism astfel incat acestea sa duca o viata lipsita de griji si sa simta ca sunt parte integrata a societatii.

Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afectiune neurologica ce se manifesta din copilarie, de la o varsta frageda. Cei cu autism nu percep lumea la fel ca toti ceilalti, intampina dificultati in interactiunea sociala si in comunicarea cu cei din jur, le este greu sa isi gestioneze sentimentele si sa descifreze trairile celorlati. Invatarea si achizitiile unei persoane cu autism au loc mai greu, este nevoie de foarte multa terapie, rabdare si perseverenta pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare, scriere sau citire.

Cu ocazia acestei zile, cred ca este important sa intelegem ca persoanele cu autism si familiile acestora intampina obstacole substantiale in ceea ce priveste diagnosticul si terapia copiilor, de aceea impactul pe care il are societatea asupra acestor copii poate fi devastator. Ei au nevoie de un climat prietenos, au nevoie de empatie si dragoste, astfel ca fiecare dintre noi putem contribui la combaterea si prevenirea stigmatizarii si a discriminarii copiilor cu autism.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.