Despre Sindromul Pandas

PANDAS se manifesta prin tulburari neuropsihiatrice autoimune asociate cu streptococ. Acest sindrom implica schimbari bruste si adesea majore ale personalitatii, comportamentului si miscarii la copii in urma unei infectii cu Streptococ.

Infectiile cu streptococ pot fi usoare provocand doar o infectie minora a pielii sau dureri in gat. Pe de alta parte, pot provoca scarlatina sau alte boli. Streptococul se gaseste in interiorul gatului si pe suprafata pielii. Il contractam cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, iar noi atingem suprafetele contaminate, apoi ne atingem fata. Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu Streptococ se recupereaza complet.

Cu toate acestea, unii copii dezvolta simptome fizice si psihice subtile la cateva saptamani dupa infectie. Odata ce incep, aceste simptome tind sa se inrautateasca rapid.

Principalele simptome

Simptomele Sindromului PANDAS incep brusc, la aproximat patru pana la sase saptamani dupa infectia cu Streptococ. Acestea includ comportamente similare cu tulburarea obsesiv – compulsiva. Simptomele se agraveaza si ating maximul lor in doua-trei zile, spre deosebire de alte boli psihiatrice din copilarie care se dezvolta treptat.

Simptome psihologice

 • comportamente obsesive, compulsive si repetitive
 • anxietate, atacuri de panica si teama
 • tipete, iritabilitate si schimbari frecvente ale dispozitiei
 • regresie emotionala
 • halucinatii vizuale sau auditive
 • depresie si ganduri suicidare

Simptome fizice

 • ticuri si miscari neobisnuite
 • sensibilitate la lumina, sunete si atingere
 • scrierea greoaie de mana si deteriorarea abilitatilor motorii
 • hiperactivitate sau incapacitate de concentrare
 • probleme de memorie
 • probleme cu somnul
 • refuzul de a manca
 • dureri articulare
 • urinare frecventa in pat

Copiii cu Sindromul PANDAS nu au intotdeauna toate aceste simptome, dar in general au cateva dintre cele enumerate mai sus.

Cauze

Nu se conosc exact cauzele care conduc la aparitia acestui simptom, inca se fac cercetari in acest domeniu. Una dintre teoriile care au legatura cu acest subiect reitereaza faptul ca PANDAS este cauzat de raspunsul deficitar al sistemului imunitar la infectia cu Streptococ. Cand sistemul imunitar a detectat bacteria cu Streptococ, produce anticorpi care ataca tesuturile. Acesti anticorpi vizeaza o anumita zona a creierului si pot provoca simptomele neuropsihiatrice ale PANDAS.

Categorii de risc

PANDAS este cel mai probabil sa se dezvolte la copiii intre 3 si 12 ani care au avut o infectie cu streptococ in ultimele patru pana la sase saptamani. Cele mai mari sanse de a contracta infectia cu streptococ sunt toamna tarziu sau primavara devreme. Pentru a preveni aparitia acestei infectii, parintii ar trebui sa isi sfatuiasca copiii sa nu foloseasca tacamurile sau paharele celorlalti si sa se spele cat mai des pe maini. De asemenea, ar trebui sa evite atingerea ochilor si a fetei ori de cate ori este posibil.

Tratarea problemelor psihologice

Problemele psihice generate de acest sindrom pot fi tratate in general prin terapie cognitiv – comportamentala care are rolul de a-l ajuta pe copil sa isi gestioneze mai bine trairile si sa aiba un comportament echilibrat.

***

PANDAS stands for pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcus. The syndrome involves sudden and often major changes in personality, behavior, and movement in children following an infection involving Streptococcus pyogenes (streptococcal-Ainfection).

More information on the link below:

PANDAS: A Guide for Parents

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.