PECS este un sistem inovativ de interventie alterantiva pentru copiii care au tulburari din spectrul autist.

Ce este PECS?

PECS este recunoscut in intreaga lume si este constant utilizat de catre terapeuti pentru a initia comunicarea functionala a copiilor. PECS nu este o metoda costisitoare sau complexa, putand fi utilizat in diferite situatii sau imprejurari, avand la baza principiile schimbului de imagini.

Studiile au aratat ca PECS poate reduce accesele de furie (tantrumul) si comportamentele ciudate. De exemplu, un copil poate sa planga pentru ca ii este sete. Un terapeut sau un parinte ar putea sa nu inteleaga de ce plange copilulul, iar nevoia acestuia ar ramane nesatisfacuta. Totusi, daca cel mic are acces la acele imagini prin care poate comunica, atunci isi poate exprima rapid nevoia.

Avantajele PECS

–  Cel care foloseste aceasta tehnica nu are nevoie de pregatire speciala pentru ca imaginile sunt usor de inteles si sunt adesea etichetate;
– Potrivirea simpla faciliteaza comunicarea initiala;
– PECS este o interventie bazata pe cercetare, avand ca fundament analiza lui Skinner a comportamentului verbal;
– PECS ne poate ajuta sa evitam crearea unui istoric emotional negativ legat de vorbire;
– PECS este o interventie destul de ieftina.

Sase faze ale PECS

1. Cum sa comunici?
Copilul cu autism invata sa schimbe o singura pictograma pentru obiectele sau activitatile pe care le doreste.

2. Distanta si perseverenta
Folosind in continuare doar o singura imagine, copilul invata sa generalizeze aceasta noua abilitate, folosind-o in diferite locuri si cu oameni diferiti. Ei invata sa fie comunicatori mai persitenti.

3. Discriminarea imaginilor
Copilul cu autism invata sa selecteze din doua sau mai multe poze pentru a cere lucrurile preferate. Acestea sunt plasate intr-o carte, un liant inelar cu benzi Velcro, in care imaginile sunt stocate si usor de extras pentru a comunica ceea ce doreste.

4. Structurarea propozitiei
Copilul cu autism invata sa construiasca propozitii simple, punand pe o banda detasabila pictograma pe care scrie „Vreau”, urmata de pictograma pe care se afla obiectul dorit.

5. Raspunde la intrebari
Copilul invata sa utilizeze pictogramele pentru a raspunde la intrebarea „Ce vrei?”

6. Comentarii
Acum, copilul invata sa comenteze si sa raspunda la intrebari precum: „Ce vezi?”; „Ce auzi?” si „Ce este aceasta/ acesta?” Invata sa faca propozitii care incep cu „Vad”; „Aud”; „Simt”; „Este un/o”, etc.

Intrucat majoritatea copiilor din centrele Asociatiei CIRA prezinta probleme de limbaj, terapeutii nostri aplica principiile acestei metode, rezultatele fiind vizibile, unii dintre ei facand progrese cu ajutorul sistemului de comunicare prin schimbul de pictograme.

***

The Picture Exchange Communication System, or PECS, allows people with little or no communication abilities to communicate using pictures. People using PECS are taught to approach another person and give them a picture of a desired item in exchange for that item. By doing so, the person is able to initiate communication. A child or adult with autism can use PECS to communicate a request, a thought, or anything that can reasonably be displayed or symbolized on a picture card. PECS works well in the home or in the classroom.

More information on the link below:

The Picture Exchange Communication System (PECS)

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.