Beneficiile jocului senzorial pentru copiii cu autism

Autismul la copii este prezentat in general prin probleme cu stimulii senzoriali. Cei care sufera de autism sunt fie profund afectati de stimuli externi precum atingerea, sunetul si lumina, fie nu sunt interesati de nimic. La randul sau, acest lucru poate provoca alte afectiuni cum ar fi depresia si anxietatea, deoarece copiii cu autism au probleme in a crea legaturi sociale puternice.

Pentru a preveni situatiile in care copilul poate sa devina complet asocial, parintii trebuie sa investeasca timp si efort intr-un anume tip de terapie. Conform studiilor, una dintre cele mai utile terapii este cea senzoriala, care are o serie de beneficii odata ce este facuta corect.

De ce sa alegem terapia senzoriala?

Unul dintre motivele pentru care jocul senzorial poate fi atat de eficient pentru copiii cu autism este ca, de obicei, nu implica restrictii sau instructiuni cu privire la modul in care ar trebui folosita o anumita jucarie, formă sau obiect. Copiii cu autism vor ajunge să exploreze pe deplin modul in care se utilizeaza si cum functioneaza acele jucarii. In acest fel nu vor mai fi atat de deranjati de sunete sau texturi diferite, fiind mai putin reactivi. Permitandu-i copilului sa se implice in joc dupa cum doreste, ii vom stimula increderea si imaginatia, ceea ce poate reprezenta un pas imens in dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare. Ideea principala a folosirii jocurilor senzoriale este de a-i da sansa copilului sa isi dea seama ce ii place si ceea ce nu ii place sa faca. Rezultatele catorva studii indica faptul ca cei care au fost implicati in jocuri senzoriale pentru o perioade de 10 saptamani au dat dovada de o comunicare si interactiune sociala mai buna fata de cei care nu au participat deloc la jocuri senzoriale.

Avantajele terapiei senzoriale

Construirea conexiunilor nervoase

Desi aparent eficienta pentru copiii cu autism, terapia senzoriala s-a dovedit a fi excelenta si pentru copiii care nu sufera de aceasta afectiune. Un beneficiu comun ar fi dezvoltarea creierului si capacitatea sa de a crea legaturi nervoase mai bune. Toate acestea il vor motiva si ii vor permite copilului sa indeplineasca sarcini mai complicate, astfel el va avea abilitatea de a gestiona situatiile neplacute, starile de anxietate sau alte tipuri de comportamente.

Stimularea interactiunii sociale si a comunicarii

Avand in vedere climatul deschis si extrem de interactiv legat de terapia senzoriala, putem spune ca acest tip de terapie este extrem de eficient atunci cand vine vorba de sustinerea dezvoltarii limbajului si a dezvoltarii cognitive.
Indiferent daca cel mic are autism nonverbal sau are probleme cu transmiterea emotiilor, aceasta terapie il va stimula si motiva sa vorbeasca, sau cel putin sa comunice prin expresii sau imagini. Cu cat sunt implicate mai multe jucarii sau stimuli, cu atat copilul isi va dezvolta ablitatile motorii fine si va fi de asemenea implicat in jocuri de rezolvare a problemelor sau de gandire analitica.
Nu in ultimul rand, interactionand cu mai multi copii sau fiind expus diferitelor situatii sociale, terapia senzoriala poate fi extrem de eficienta in a-i ajuta sa depaseasca anxietatea pentru a interactiona cu cei din jur.

Impuls de memorie

Un alt beneficiu dovedit stiintific la copiii cu autism care au fost implicati in terapia senzoriala este ca s-au descurcat mult mai bine sa memoreze anumite obiecte, forme si texturi. In plus, pe langa dezvoltarea memoriei, prin intermediul acestei terapii, au o atentie si o concentrare mai buna, ceea ce le lipseste de obicei copiilor cu autism.

Efect calmant

Terapia senzoriala are un efect calmant, in general pentru ca cel mic se simte mai confortabil cu toti stimulii care erau necunoscuti in prealabil. Efectul calmant apare si pentru ca, fiind implicat in foarte multe jocuri, copilul oboseste si are un somn mai linistit. Astfel, terapia senzoriala este utila si copiilor care au un comportament agresiv.

Experienta de invatare

Terapia senzoriala ne ajuta sa il introducem pe copil in anumite contexte si sa il invatam sa faca diferenta intre ceea ce este cald, rece, umed sau uscat. Nu doar ca cel mic se va simti bine si va fi mai confortabil cu ceea ce se afla in jurul sau, dar va invata cum un anumit stimul ii poate impacta starea.

***

To prevent your child from becoming completely asocial, spending time with no one but themselves, you will need to invest your time and effort into some kind of therapy. From what studies suggest, the most beneficial kind is the so-called sensory-behavioral or sensory-play therapy that is accessible for anyone and comes with a number of benefits once done right.

More information on the link below

Benefits Of Sensory Play For Children With Autism